Sportaanbod Ondersteuning bij dementie

Mantelzorg/dementie

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Elk uur komen er in Nederland vijf mensen met dementie bij. Deze ziekte heeft veel impact op de persoon zelf en hun omgeving.

De kans is heel groot dat ook jij te maken krijgt met dementie. Via een familielid, een vriend, een lid van je sportclub, een klant, een buurtbewoner.
Het kan iedereen overkomen. En dan? Meer informatie zie: Mantelzorg in Weert en Nederweert - Punt Welzijn en Dementie – Punt Welzijn

Punt Welzijn geeft namens Gemeente Weert uitvoering aan het Uitvoeringsplan Mantelzorg- en dementievriendelijk Weert.

Je kunt bij Punt Welzijn terecht voor informatie, advies of een luisterend oor door te bellen naar 0495-697900 of te mailen naar mantelzorg@puntwelzijn.nl

Punt Welzijn Mantelzorg: Mantelzorg in Weert en Nederweert - Punt Welzijn

Casemanagers - Hulp bij Dementie

Hulp en ondersteuning vanaf het begin van de ziekte dementie of het vermoeden hiervan is erg belangrijk. wanneer iemand te horen krijgt dat zij of hij of één van haar/zijn naasten dementie heeft komt er veel op haar/hem af. De huisarts, geriater of neuroloog stelt de diagnose dementie. Zij kunnen vervolgens een verwijzing maken naar een casemanager dementie. De huisarts blijft de behandelend arts en eindverantwoordelijke. Deze concentreert zich op het medische deel van de behandeling. De casemanager richt zich op de zorg en welzijn van cliënten en hun mantelzorgers.  Een casemanager is de spil in het web als het gaat om zorg rondom een client. Zij heeft kennis van alle dementiële ziektebeelden, weet welke zorg er te vinden is (thuiszorg, dagbesteding, individuele begeleiding of hulp bij het huishouden) en kan indicaties hiervoor aanvragen. Er zijn in de wijk korte lijnen om zorg in te schakelen. Een casemanager wordt gekoppeld aan een cliënt en mantelzorger. Zij blijft het gehele proces van diagnose tot opname of overlijden in beeld.

Wat doet een casemanager dementie?

Een casemanager wordt vaak gezien als steun en toeverlaat. Een casemanager staat naast een persoon met dementie vanaf het niet pluis gevoel en of de diagnose tot aan het overlijden of opname in een zorgcentrum. Voor mantelzorgers is de casemanager een luisterend oor en aanspreekpunt. Een casemanager helpt bij:

  • Het vinden van de weg in de ingewikkelde wereld van zorg en welzijn;
  • Het regelen van zorg;
  • Het bieden van emotionele begeleiding.

Een casemanager is een vast en vertrouwd gezicht. Hij/zij is getraind in het in het ondersteunen en begeleiden gedurende het gehele proces van de mens met de ziekte dementie en zijn mantelzorger. Een casemanager komt op vaste momenten in overleg met u langs, en is daarnaast telefonisch en op aanvraag beschikbaar. 

Wie heeft er recht op een casemanager dementie?

Iedereen bij wie een niet pluis gevoel en of de diagnose alzheimer of dementie is vastgesteld heeft recht op een casemanager. De casemanager is er ook voor de mantelzorger. Het is belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning krijgen. Zorgen voor iemand met dementie gaat vaak 24 uur per dag door. Hulp is voor mantelzorgers nodig om lang en goed mogelijk zorg te kunnen verlenen.

Aanvragen van casemanager dementie

Casemanagement wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De huisarts en of klinisch geriater kan u doorverwijzen naar een casemanager in de regio Midden-Limburg.

Alzheimercafé Weert

Het doel is om naasten met dementie en hun familie in de gelegenheid te stellen ervaringen te delen en vragen te stellen aan deskundigen en andere betrokkenen zodat dementie bespreekbaar wordt.

Alzheimercafé Weert biedt gezelligheid, muziek (soms live), informatieve lezingen en verrassende ontmoetingen.

Link: Alzheimer Café Weert | Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl)

Respijtwijzer

Als mantelzorger is het belangrijk om ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Af en toe de zorg even  uit handen kunnen geven kan je helpen om er daarna weer goed voor een ander te kunnen zijn. Zo kun je voorkomen dat je op een gegeven moment misschien wel overbelast raakt.

Respijtzorg is de tijdelijke overname van de zorg met het doel om de mantelzorger even vrijaf te geven. Respijtzorg kan gaan om een paar uur, een dag of langer. Overname van zorg kan door vrijwilligers en/of professionals gedaan worden.

In de respijtwijzer zie je welke mogelijkheden er (in onze omgeving) zijn om de zorg tijdelijk over te dragen. Voor het bekijken van de respijtwijzer klik op deze link: Bekijk de respijtwijzer - Punt Welzijn
Respijtwijzer: Bekijk de respijtwijzer - Punt Welzijn

Beweegmakelaar

De beweegmakelaars van Punt Welzijn kunnen ondersteuning bieden in het zoeken naar de juiste sport- en beweegactiviteiten in Weert. Samen met de inwoner bekijken we waar de wensen en behoeften liggen en welke sport- en beweegactiviteiten daarbij passen. We blijven in contact om samen te evalueren of we het juiste sport- en beweegaanbod hebben gevonden. Juist voor mensen met dementie is het goed om in beweging te komen en te blijven, samen gaan we ervoor!

Samen Dementievriendelijk

In Nederland leven naar schatting 300.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar ruim 500.000. Bijna 80% van de mensen met dementie woont thuis. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij.

Het programma Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS, maakt Nederlanders bewust van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Het programma draagt bij aan één van de bouwstenen van de Landelijke Strategie Dementie. ‘Een samenleving die is voorbereid op het stijgend aantal mensen met dementie’. Met als doel dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zich beter ondersteund voelen, ook door de samenleving. Samen op weg naar een (nog) meer dementievriendelijke samenleving.

Daarom biedt Samen Dementievriendelijk o.a. trainingen 'Omgaan met dementie'. Online, maar ook op locatie.

Wil je aan de slag? Je kunt ook contact opnemen met mantelzorg@puntwelzijn.nl

Samen dementie vriendelijk: Dementie vriendelijk Weert: https://www.puntwelzijn.nl/dementie/ Samen dementievriendelijk: Kun jij Marijke helpen? | Samendementievriendelijk